TU Delft: Haal meer uit onderzoek en ontwerpend leren

In deze pilot nemen leraren van de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs de regie in ontwerpend leren. Ze stemmen ontwerpactiviteiten op een eenvoudige en flexibele wijze af op de actualiteit en belevingswereld van de leerlingen. Afgeleide materialen en nieuwe vondsten worden vervolgens met elkaar gedeeld. Door te koppelen aan wetenschappelijk vakdidactisch onderzoek naar ontwerpend leren, zullen innovatieve, bewezen inzichten uit onderzoek en het veld elkaar versterken.

Lessenseries ‘Your Turn’ en ‘Haal meer uit onderzoek en ontwerpend leren’

Your Turn: Aan de slag als echte ontwerpers‘ is een open source lessenserie voor ontwerpend leren ontwikkeld door de TU Delft en leraren voor leerlingen van 9 tot 14 jaar. Het Your Turn concept is gebaseerd is op het idee van kopiëren, herschikken en aanpassen. Op eenvoudige wijze maken leraren rond een eigen thema een project door een selectie te maken uit 20 ontwerptools. In dit nieuwe project, ‘Haal meer uit onderzoek en ontwerpend leren‘, gaan leraren een eigen draai aan dit materiaal geven. Ook worden vanuit wetenschappelijk onderzoek naar ontwerpend leren en de opleidingspraktijk in het hoger onderwijs meer basismaterialen en didactische adviezen ontwikkeld en ontsloten voor de praktijk.

Opbrengsten optimaal inbedden in lesprogramma

De pilotscholen die meedoen, ontwikkelen nieuwe projecten die passen bij hun context. Het bijkomende doel is om te onderzoeken hoe PO- en VO-scholen ontwerpprojecten en het ontwikkelen van de bijbehorende vakoverstijgende vaardigheden zoals creatief denken, probleem oplossen, kritisch denken en samenwerken optimaal kunnen inbedden en koppelen aan andere doelen in het lesprogramma. Het pilotteam onderzoekt op welke wijze(n) de materialen van de ene school beter te hergebruiken en te herschikken zijn door andere scholen dan nu het geval is.

Materiaal beschikbaar stellen

De nieuwe materialen worden tweetalig (Nederlands en werkvormen ook in het Engels) beschikbaar gesteld via tudelft.nl/yourturn, 4TU platform, Technasiumnetwerken, Wikiwijs en andere wegen die vindbaarheid, hergebruik en nieuwe combinaties stimuleren. Het flexibele en uitgebreide materiaal en de vele voorbeeldprojecten geven scholen in heel Nederland de mogelijkheid om onderzoek en ontwerpend leren volledig open source in eigen regie en met maatwerk voor verschillende leerniveaus aan te bieden.