Ons Middelbaar Onderwijs: Open leermateriaal tweetalig onderwijs

De pilot ‘Open leermateriaal tweetalig onderwijs’ heeft als doel om duurzaam open leermateriaal te ontwikkelen en te implementeren voor tweetalig onderwijs (TTO) en Content and Language Integrated Learning (CLIL). In diverse broedplaatsen houdt Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) zich hiermee bezig. Dit gebeurt door bestaand CLIL-materiaal te verrijken en nieuw lesmateriaal te ontwikkelen, specifiek afgestemd op de behoeften van TTO-scholen, scholen die vakken in het Engels aanbieden, Elos-scholen en internationale CLIL-netwerken. 

BilingualTreasury: samen bouwen aan een schatkist vol open leermaterialen voor TTO

Projectleider Gertjan Goossens gebruikt hiervoor een treffende metafoor: als TTO-docent werk je hard aan je eigen lessen en ontwikkel je materialen die aansluiten bij jouw leerlingen. Vaak gebeurt dit echter geïsoleerd, zonder structurele samenwerking met collega’s die met dezelfde uitdagingen en kansen werken. Wat als we die eilanden met elkaar verbinden?

Binnen deze pilot is een aparte pilot ontwikkeld: BilingualTreasury. Hierin worden docenten samengebracht waar zij waardevolle TTO-leermaterialen in één vrij toegankelijke ‘schatkist’ verzamelen. Dit zorgt voor meer regie bij de docent en maakt het eenvoudig om leermaterialen aan te passen, te combineren, hergebruiken en te delen. Zo creëren docenten samen een onderwijsaanpak die niet alleen efficiënt is, maar ook écht aansluit bij onze leerlingen en bij ons als docenten.

* Neem gerust contact op met Gertjan Goossens voor meer informatie.

Co-creatie, evaluatie en implementatie

De pilot ‘Open leermateriaal tweetalig onderwijs’ omvat verschillende fasen waarin onderwijsprofessionals actief zijn betrokken bij de co-creatie, evaluatie en implementatie van het leermateriaal en het ontwikkelen van een leermaterialenbibliotheek. Het doel is kwaliteitsverbetering van het onderwijs, de toegankelijkheid van hoogwaardig materiaal te vergroten, kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen.  

Internationale samenwerking

Het project streeft naar internationale samenwerking en kennisdeling en draagt bij aan de doelstellingen van de subsidieregeling vanuit Impuls Open Leermateriaal door open leermateriaal te bevorderen en leraarsleiderschap te ondersteunen. De kwaliteit van het leermateriaal wordt geborgd door de betrokkenheid van onderwijsprofessionals, evaluatie en feedback, en onderzoek naar effectiviteit.  

Materiaal delen en duurzame borging

Het materiaal wordt gedeeld en beschikbaar gesteld via een platform of website dat voldoet aan bepaalde Creative Commons-licenties. Om de duurzaamheid van het open leermateriaal na de subsidieperiode te waarborgen, wordt financiering gevraagd door bijdragen van deelnemende scholen en organisaties en eventuele externe financieringsbronnen.  

Open leermateriaalbibliotheek

Kortom, dit project beoogt een uitgebreide open leermateriaalbibliotheek te ontwikkelen en te implementeren die toegankelijk is voor een breed scala van scholen en onderwijsinstellingen. Deze leermateriaalbibliotheek draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van het TTO- en CLIL-onderwijs. Het project stelt onderwijsprofessionals in staat om actief bij te dragen aan de ontwikkeling en implementatie van dit materiaal. Tot slot bevordert het de samenwerking en kennisdeling op nationaal en internationaal niveau. 

Andere pilots

Behalve deze pilot, loopt bij Ons Middelbaar Onderwijs ook de pilot op het Sondervick College: Ontwikkeling praktijkprogramma HAVO voor onderbouw