Ons Middelbaar Onderwijs: Open leermateriaal tweetalig onderwijs

Dit project heeft als doel om duurzaam open leermateriaal te ontwikkelen en te implementeren voor tweetalig onderwijs (TTO) en Content and Language Integrated Learning (CLIL). Het project richt zich daarom op het verrijken en verbeteren van bestaand CLIL-materiaal en het ontwikkelen van nieuw materiaal dat specifiek is afgestemd op de behoeften van deelnemende TTO-scholen, scholen die vakken in het Engels aanbieden, Elos-scholen en buitenlandse CLIL-scholen en netwerken.  

Co-creatie, evaluatie en implementatie

Het project omvat verschillende fasen. Hierin zijn onderwijsprofessionals actief betrokken bij de co-creatie, evaluatie en implementatie van het leermateriaal en het ontwikkelen van een leermaterialenbibliotheek. Het doel is kwaliteitsverbetering van het onderwijs, de toegankelijkheid van hoogwaardig materiaal te vergroten, kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen.  

Internationale samenwerking

Het project streeft naar internationale samenwerking en kennisdeling en draagt bij aan de doelstellingen van de subsidieregeling vanuit Impuls Open Leermateriaal door open leermateriaal te bevorderen en leraarsleiderschap te ondersteunen. De kwaliteit van het leermateriaal wordt geborgd door de betrokkenheid van onderwijsprofessionals, evaluatie en feedback, en onderzoek naar effectiviteit.  

Materiaal delen en duurzame borging

Het materiaal wordt gedeeld en beschikbaar gesteld via een platform of website dat voldoet aan bepaalde Creative Commons-licenties. Om de duurzaamheid van het open leermateriaal na de subsidieperiode te waarborgen, wordt financiering gevraagd door bijdragen van deelnemende scholen en organisaties en eventuele externe financieringsbronnen.  

Open leermateriaalbibliotheek

Kortom, dit project beoogt een uitgebreide open leermateriaalbibliotheek te ontwikkelen en te implementeren die toegankelijk is voor een breed scala van scholen en onderwijsinstellingen. Deze leermateriaalbibliotheek draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van het TTO- en CLIL-onderwijs. Het project stelt onderwijsprofessionals in staat om actief bij te dragen aan de ontwikkeling en implementatie van dit materiaal. Tot slot bevordert het de samenwerking en kennisdeling op nationaal en internationaal niveau. 

Andere pilots

Behalve deze pilot, loopt bij Ons Middelbaar Onderwijs ook de pilot op het Sondervick College: Ontwikkeling praktijkprogramma HAVO voor onderbouw