Jan van Brabant College: Innovatief onderwijs voor iedereen

Met dit project maakt het Jan van Brabant College het pionierswerk van enkele collega’s beschikbaar voor iedereen. Inmiddels 17 jaar geleden ontwikkelde een aantal docenten van deze school succesvol het vak Productontwerpen als examenvak voor Havo en VWO.  

Nieuwe leerweg IT en E&O

Dezelfde docenten zijn nu betrokken bij de pilot nieuwe leerweg IT en E&O. De materialen die worden gemaakt zijn bruikbaar voor de sectie maar niet aanpasbaar door derden. Met dit project wordt een flexibel format ontwikkeld waarmee open leermateriaal gemaakt kan worden dat door iedereen gebruikt en geactualiseerd kan worden. Samen met dit format komt er een handleiding over open leermateriaal en een uitleg over het gebruik van het format. Daarnaast zet de pilot het format direct in voor de ontwikkeling van 100 sets nieuw leermateriaal op de thema’s Taal en 3-O leren (3-O leren staat voor Onderwerpend, Onderzoekend en Ondernemend leren).  

Materiaal delen

Het format deelt het Jan van Brabant College met collega’s van andere secties en scholen. Daardoor wordt het maken van open leermateriaal voor iedereen een stuk makkelijker en is de inhoud altijd in orde. Jan van Brabant College is lid van verschillende netwerken waarbinnen het format kan worden aanbevolen en gedeeld. Een van die netwerken is “Brainportscholen”. Deze scholen, 14 VO en 49 PO, hebben een traditie in het delen van best practices en staan het onderzoekend leren voor 3-O leren.  

Heterogene klassen

De leermiddelen die nu op de afzonderlijke scholen worden gemaakt, zijn het eerste doel om in te passen in het format en te deelbaar te maken. Daarnaast hebben de Brainportscholen bijna allemaal heterogene klassen met veel kinderen van internationals van verschillende leeftijden en niveaus. Het aanbieden van Nederlands als open leermateriaal, voorziet in de derde tranche van het project. Het is nadrukkelijk de ambitie van de regio om innovatief onderwijs breed beschikbaar te stellen voor alle leerlingen in de regio – het ontwikkelen van open leermateriaal voorziet in deze ambitie.  

Samenwerking met lerarenopleidingen

De lerarenopleidingen werken in onze regio samen om het onderwijs in de pas te laten lopen met de ontwikkelingen in de regio. Ze werken in onderwijswerkplaatsen aan materiaal over internationalisering, NT2, en meertaligheid. Medewerkers van deze werkplaatsen zullen inhoudelijk commentaar geven op de uitkomsten van het project.