Hoe zorg je ervoor dat open leermateriaal een volwaardige en onderbouwde keuze wordt binnen het leermiddelenbeleid van jouw school of scholengroep? En hoe geef je richting aan een duurzame implementatie? Om schoolbesturen, schoolleiders, stafmedewerkers en lerarenteams hierbij te ondersteunen, hebben we een handreiking ontwikkeld.
Hierin leggen we uit hoe vanuit je visie op onderwijs komt tot een visie op leermiddelen, waarin open leermateriaal een geïntegreerde plek krijgt. Daarnaast geven we concrete adviezen om dit te verankeren in het schoolbeleid. We geven bouwstenen die van belang zijn voor de implementatie van open leermateriaal in de organisatie of school zoals deskundigheid en infrastructuur. Prikkelende dialoogvragen nodigen je uit met alle relevante onderwijsprofessionals in je organisatie het gesprek aan te gaan.
Om een scherpe visie te krijgen op open leermateriaal en er gedegen beleid over te maken, is het van belang eerst te begrijpen wat open leermateriaal is en wat de toegevoegde waarde is voor het funderend onderwijs. Robert Schuwer schreef hierover een whitepaper.