Inspiratiekit Impuls Open Leermateriaal

Ga je aan de slag met open leermateriaal? Of ben je al een tijdje gestart? De Inspiratiekit Open Leermateriaal geeft je waar nodig extra handvatten en inzichten die je verder helpen bij het zelf ontwikkelen en gebruiken van kwalitatief goed, compleet en aantrekkelijk materiaal, passend bij jullie leerlingen en leraren.

Dit zit er in deze inspiratiekit:

De basisbeginselen

  • Het Leerwiel Open Leermateriaal geeft je inzicht in de competenties die nodig zijn om effectief met open leermateriaal te (gaan) werken. Het verdeelt het ontwikkelproces in 3 fasen: ‘Visie en kiezen’, ‘Arrangeren en maken’ en ‘Gebruiken en evalueren’. Bekijk alle stappen van het ontwikkelproces met uitleg in de infographic Leerwiel Open Leermateriaal!
  • Het ontwerpproces geeft je een compleet beeld van alle stappen die je volgt bij het vinden, maken, publiceren en gebruiken van open leermateriaal.

Handvatten om te werken aan kwaliteit

Hulp om vanuit een visie tot duurzaam beleid te komen

  • Om een scherpe visie te krijgen op open leermateriaal en er gedegen beleid over te maken, is het van belang eerst te begrijpen wat open leermateriaal is en wat de toegevoegde waarde is voor het funderend onderwijs. Robert Schuwer schreef hierover de whitepaper ‘De kracht van open leermateriaal’.

Wat praktische tips…

  • Voor de momenten waarop je zelf even niks passends kunt verzinnen wijzen we je graag op het Wikiwijsarrangement Gereedschapskist activerende werkvormen. Kant en klaar te gebruiken en helemaal aan te passen aan jouw wensen.
  • En als je aan de slag gaat en even niet (meer) weet hoe dat nou ook alweer zit met bijvoorbeeld metadata in Wikiwijs, dan stel je deze en andere vragen aan onze Wikiwijsexperts tijdens het inloopspreekuur Wikiwijs.

 

…en inspiratie!

  • We hebben een aantal praktijkervaringen verzameld om je extra te inspireren en enthousiasmeren! En natuurlijk om eens te kijken hoe het werken met open leermateriaal in zijn werk gaat bij anderen.

Bekijk voor meer inspiratie vooral ook eens de pagina’s van alle pilots binnen IOL die open leermateriaal maken!

Succes met het (verder) ontwikkelen van je eigen open leermateriaal!