Binnen het GOpen-project speelt praktijkgericht onderzoek een centrale rol. Het helpt ons beter te begrijpen hoe onderwijsprofessionals in het gespecialiseerd onderwijs omgaan met leermaterialen – of het nu gaat om open, gesloten of zelfontwikkeld materiaal – en wat zij in de praktijk nodig hebben om écht goed onderwijs te kunnen verzorgen voor alle leerlingen.
We onderzoeken hoe (open) leermaterialen op dit moment worden gebruikt in de klas en binnen het curriculum van het gespecialiseerd onderwijs. Daarbij kijken we naar de wensen, behoeften en belemmeringen die onderwijsprofessionals met lesgevende taken ervaren in het gebruik van deze materialen. Dit kunnen leraren zijn maar ook onderwijsassistenten, vakexperts, interne of pedagogisch begeleiders. Ook brengen we in kaart hoe de kwaliteit van leermaterialen wordt beoordeeld en wat daarbij belangrijke kwaliteitscriteria die essentieel zijn voor de doelgroepen in het gespecialiseerd onderwijs.
We combineren verschillende onderzoeksmethoden:
De inzichten uit het onderzoek zijn input voor zowel de GOpen Lerarencommunity als het Docent Ontwikkel Team (DOT). In deze professionele leergemeenschap leren de deelnemende leraren door te ontwerpen en zelf te onderzoeken wat in hun eigen onderwijscontext wel en niet werkt, en waarom. Zo ontstaat een krachtige wisselwerking tussen onderzoek, praktijk en ontwikkeling. We maken onderbouwde keuzes en werken evidence-informed.
Werk jij in het gespecialiseerd onderwijs en wil je jouw visie op leermateriaal binnen het GO delen? Of wil je meedenken, ontwikkelen en samenwerken met collega’s uit het veld om tot leermateriaal te komen dat écht werkt voor jouw leerlingen? Sluit je aan bij de GOpen-Lerarencommunity!
Aanmelden kan tot uiterlijk 2 mei via gopen@gespecialiseerdonderwijs.nl
GOpen is een samenwerking van de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs en Impuls Open Leermateriaal. Binnen het project GOpen bundelen we onze krachten en geven we leraren in het Gespecialiseerd Onderwijs regie over hun eigen leermateriaal. Geen vaste methodes die nét niet aansluiten, maar leermiddelen die passen bij de leerdoelen, de uitstroomprofielen en de belevingswereld van leerlingen.