Wageningen University: W&T Lesmaterialen voor het PO

Het Wetenschapsknooppunt van Wageningen Universiteit werkt in deze pilot samen met de PABO van de Christelijke Hogeschool Ede. Vanuit deze samenwerking brengen ze W&T in de klas. Ook leiden ze (toekomstige) leerkrachten op en ondersteunen ze leerkrachten met eigen ontwikkelde lesmaterialen op gebied van W&T in het primair onderwijs.  

Driejarenplan 

Het project “W&T lesmaterialen in po” beoogt vier doelen te realiseren in drie schooljaren:  

  • Onderzoek naar behoefte aan en effectiviteit van bestaande (onder huidige gebruikers) en nieuw te ontwikkelen lesmaterialen. Op basis hiervan wordt een inschatting van de potentie van de inzet van de lesmaterialen gemaakt.  
  • Toetsing aan de hand van een te ontwikkelen raamwerk (op basis van resultaten uit het behoefte en effectiviteitsonderzoek) van bestaand lesmateriaal en bepalen van onderwerp en aanpak van nieuw materiaal.
  • Herzien en ontwikkelen van lesmateriaal, inclusief beproeving ervan en trainen van leerkrachten in gebruik.  
  • Publiceren en (gratis) breed uitzetten in Nederland en Vlaanderen van de (nieuw) opgeleverde lesmaterialen in po via social media, websites en in netwerken van leerkrachten (vakvereniging, professionaliseringsdagen) om het bereik van de lesmaterialen blijvend te vergroten.  

Andere pilots

Behalve deze pilot, loopt bij de Wageningen Universiteit ook de Pilot Wageningen Universiteit: Duurzaamheidscompetenties in open leermaterialen over Nederland in 2120.